Logo Izerskiego Centrum Pulmonologii i Chemioterapii  "IZER-MED" Sp. z o.o.
Powróć do: Dla pacjenta

Żywienie

Godziny posiłków:

śniadanie 8:00

obiad 13:00

kolacja 18:00

W dniu przyjęcia do szpitala wyżywienie rozpoczyna się kolacją , w dniu wypisu kończy się obiadem.

ŻYWNOŚĆ WŁASNA PACJENTA

Oddziały wyposażone są w czajnik elektryczny, mikrofalówkę i lodówkę.

Pacjenci mogą przynosić produkty żywnościowe z zewnątrz. W oddziałach szpitala znajdują się lodówki przeznaczone na żywność Pacjentów. Aby wyeliminować ryzyko zakażeń, ze względów sanitarno-epidemiologicznych należy przestrzegać poniższych zasad:

  • prywatna żywność Pacjentów przechowywana w lodówce w oddziale, powinna być zabezpieczona przez pacjenta w pojemniku lub woreczku foliowym przeznaczonym do przechowywania żywności. Nie należy przechowywać w lodowce żywności w opakowaniach transportowych np. w reklamówkach
  • opakowania (np. pojemniki/woreczki) z produktami spożywczymi należy oznaczyć: imieniem nazwiskiem Pacjenta - numerem sali - datą umieszczenia produktów w lodówce
  • czas przechowywania produktów spożywczych: 
  1. dla produktów otwartych - do 48 godzin (2 dni) lub według zaleceń producenta
  2. dla produktów fabrycznie zamkniętych – według daty przydatności do spożycia umieszczonej na opakowaniu
  3. dla potraw własnej produkcji np. (zupa) - do 48 godzin (2 dni) od daty przygotowania w domu (przed wstawieniem do lodówki potrawy powinny być opisane datą przygotowania)
  • zaleca się Pacjentom i ich bliskim przynosić małe opakowania produktów spożywczych, z widocznym, dłuższym terminem przydatności do spożycia (sugerujemy przynoszenie produktów opakowanych hermetycznie, do jednorazowego spożycia)
  • Pacjenci opuszczający oddział, zobowiązani są do zabrania swoich artykułów żywnościowych z lodówki
  • PRODUKTY PRZETERMINOWANE LUB Z WYRAŹNYMI OZNAKAMI NIEŚWIEŻOŚCI I ZEPSUCIA BĘDĄ USUNIĘTE Z LODÓWKI PO UPRZEDNIM POWIADOMIENIU PACJENTA


Przestrzeganie zasad korzystania z lodówki przez pacjentów i ich rodziny zapewni utrzymanie właściwej jakości przechowywanej żywności oraz bezpieczeństwo Pacjenta.