Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
W dniu przyjęcia do szpitala wyżywienie rozpoczyna się kolacją , w dniu wypisu kończy się obiadem.
ŻYWNOŚĆ WŁASNA PACJENTA
Oddziały wyposażone są w czajnik elektryczny, mikrofalówkę i lodówkę.
Pacjenci mogą przynosić produkty żywnościowe z zewnątrz. W oddziałach szpitala znajdują się lodówki przeznaczone na żywność Pacjentów. Aby wyeliminować ryzyko zakażeń, ze względów sanitarno-epidemiologicznych należy przestrzegać poniższych zasad:
prywatna żywność Pacjentów przechowywana w lodówce w oddziale, powinna być zabezpieczona przez pacjenta w pojemniku lub woreczku foliowym przeznaczonym do przechowywania żywności. Nie należy przechowywać w lodowce żywności w opakowaniach transportowych np. w reklamówkach
opakowania (np. pojemniki/woreczki) z produktami spożywczymi należy oznaczyć: imieniem nazwiskiem Pacjenta - numerem sali - datą umieszczenia produktów w lodówce
czas przechowywania produktów spożywczych:
dla produktów otwartych - do 48 godzin (2 dni) lub według zaleceń producenta
dla produktów fabrycznie zamkniętych – według daty przydatności do spożycia umieszczonej na opakowaniu
dla potraw własnej produkcji np. (zupa) - do 48 godzin (2 dni) od daty przygotowania w domu (przed wstawieniem do lodówki potrawy powinny być opisane datą przygotowania)
zaleca się Pacjentom i ich bliskim przynosić małe opakowania produktów spożywczych, z widocznym, dłuższym terminem przydatności do spożycia (sugerujemy przynoszenie produktów opakowanych hermetycznie, do jednorazowego spożycia)
Pacjenci opuszczający oddział, zobowiązani są do zabrania swoich artykułów żywnościowych z lodówki
PRODUKTY PRZETERMINOWANE LUB Z WYRAŹNYMI OZNAKAMI NIEŚWIEŻOŚCI I ZEPSUCIA BĘDĄ USUNIĘTE Z LODÓWKI PO UPRZEDNIM POWIADOMIENIU PACJENTA
Przestrzeganie zasad korzystania z lodówki przez pacjentów i ich rodziny zapewni utrzymanie właściwej jakości przechowywanej żywności oraz bezpieczeństwo Pacjenta.